Ane tar ansvar, drar på Fantasylaiv

Ok, som dere kanskje fikk med dere, skrev Magnar en lett krenket og forvirret bloggpost som blant annet handlet om at han ikke har vært på noen skikkelig fantasylaiv og derfor føler seg utenfor når folk snakker om alle fantasylaivene de har vært på. Jeg har det litt på samme måte, men i stedet for å være et krenket offer for utfrysning fra fantasymiljøet tenkte jeg at jeg skulle ta litt ansvar for egen læring og reise på fantasylaiv.

Alle som ikke har vært på Fantasylaiv bør lese denne boken.
Jeg syns alle som ikke har vært på Fantasylaiv bør lese denne boken.


Derfor drar jeg nå offisielt på den danske Pay and Play-fantasylaiven Krigslive X. (Det er ikke noe vits å gå inn på hjemmesiden, den gjør deg ikke klokere. Les heller resten av denne bloggen.) Jeg har tenkt til å dele denne dannelsesreisen inn i fantasyverden med dere, slik at det skal bli enklere for alle å prøve nye ting i fremtiden.

Dette er det jeg vet om Krigslive:
1. Krigslive har eksistert ekstremt lenge i Danmark og er en æreværdig og gammel laivtradisjon.
2. Man spiller i fantasysettingen «Warhammer»,  som kanskje er mest kjent for dytting av plastfigurer rundt på en modell av et slags naturlandskap. (Tenkt modelljernbane, bare med orker og alver i stedet for tog.) Plastfigurene dyttes hovedsakelig i krig mot hverandre, også vinner en av spillerne når de klarer å drepe motstanderen sin hær. I Krigslive er plastbrikkene er byttet ut med mennesker.
3. Den andre hovedingrediensen i Krigslive i tillegg til slossing er alkohol. Det drikker man når man ikke sloss.
4. Krigslive er et Pay and Play konsept, det står det på nettsidene deres under «visjon».

Jeg begynte reisen inn i fantasylaivens rike allerede i går, med å dra på gruppemøte i laivgrupperingen «Sigmars Søstre». Det er masse danske, ultrabøse rollespilljenter som har tenkt til å spille krigs-nonner (!!!), så da jeg ble invitert med sa jeg selvfølgelig ja med en gang. Jeg vil jo også være ultrabøs.

Krigsnonner er kule og sexy i følge fantasy-sjangeren. Ikke som ekte nonner i det hele tatt! Det er derfor det heter fantasy. Og fordi det handler om fantasiene til 15 år gamle nerdegutter.

På møtet lære jeg en del ting:

1. Man spiser pizza på gruppemøter
så man trenger ikke kjøpe pølse på 7-11 før man kommer.

2. Krigsnonner er kanskje det aller kuleste man kan spille
(Disclaimer: denne konklusjonen dras uten erfaringsgrunnlag)
Krigsnonnene Sigmars Søstre tilber warhammer-guden Sigmar som elsker krig. I stedet for å be må man derfor krige for å komme i kontakt med det gudommelige. Nonnene kommer dessuten fra et land som er radioaktivt fordi en stor komet slo ned der for lenge siden. De gadd ikke å flytte, og har blitt «klamme og grimme» (dansk) av å bo der. Alle er også enige om at dette ikke er klamt kloster hvor piker blir donert av fedrene sine, men er girlpower-kloster hvor alle er av egen fri vilje. Dessuten er ikke dette kyskhetsnonner. Dette er sex-nonner som av og til blir gravide, men de sloss og drikker likevel. Derfor skjer det av og til at (alkoholskadede?) barn fødes på slagmarken, og det er bare fett.

Mer korrekt fremstilling av en krigsnonne.Heller ikke i det hele tatt sånn som en ekte nonne, eller som fantasiene til 15 år gamle nerdegutter.
Mer korrekt fremstilling av en krigsnonne.Heller ikke i det hele tatt sånn som en ekte nonne, eller som fantasiene til 15 år gamle nerdegutter.

3. Dette kommer til å kreve masse forberedelser
Ikke bare må jeg sy kostyme, men jeg må også delta på «obligatoriske treningsdager». Det er dager hvor vi skal trene på å sloss, ettersom det stort sett er det man gjør på denne laiven. Jeg har ca 0 erfaring i sverdslossing, så hvis jeg ikke bare vil gå ut på slagmarken og dø umiddelbart er det sikkert lurt å få med seg så mye som mulig. I tillegg kommer  rolledager, helgeseminar, sykvelder og mer.

Jeg ble litt forvirret av møtet. Skulle ikke dette være Pay and Play? Jeg bestemte meg derfor for å gå inn og lese litt mer på nettsidene til Krigslive X.  Det har også vært svært lærerikt, og jeg vil gjerne fremheve to punkter her.

1. Fantasylaiv er kjempedyrt, og det er svært uklart hva man betaler for
Ikke bare koster det 500 kr å være med, men denne prisen inkluderer verken mat (kjøpes separat) ELLER overnatting (altså plass i telt). De skaffer doer da, men jeg er usikker på om 500 kr er kostpris for å ha tilgang på dass i 3 dager. Jeg må også skaffe rustning, og her brukes en modell hvor det er sånn at jo mer rustning man har (kjøper), jo vanskeligere er det å drepe deg. I fantasylaiv er med andre ord rik = bøs. I tillegg må jeg kjøpe masse STÆSJ, for eksempel en krigshammer og et skjold til 1300 spenn siden det er det krigsnonner sloss med. Dette er i følge danskene «en skide god deal». Wtf? Jeg mistenker at de lyver til meg fordi de tror at alle nordmenn eier en del av oljefondet.

Hvordan har noen mennesker i verden råd til å gjøre dette mer enn en gang i livet, spør du kanskje? Det er på en måte litt som å å spare til sitt eget bryllup. Noen velger faktisk av den grunn å kombinere de to, og jeg ser hvorfor det kan være fornuftig av økonomiske årsaker.

laivbryllup
Min fremtid?


2. Noen må forklare arrangørene hva pay and play betyr

På nettsidene til Krigslive står det en liste over ting de vil fremheve under «visjon». Etter masse prat om en eller annen hær av leiesoldater, skriver de: «Pay and Play mulighed: Det er utroligt let og fleksibelt at deltage. Med tilvalg af mad og telt kan man lade arrangørerne gøre en del af arbejdet for sig.» WTF? Man må lage egne kostymer, egne roller, egne grupperinger, sette seg inn i en gigantisk verden OG lese, lære og forstå 8 sider med kampregler. HALLO! Å herregud, nå fant jeg også et 4 siders dokument om rustningeregler for EN av hærene! DETTE ER IKKE PAY AND PLAY! Jeg vil understreke at det ikke er noe galt med å ikke være pay and play, men ærlighet varer lengst, folkens. Ja, jeg snakker til deg, arrangør. Dette er kanskje noe av det minst pay and play jeg har vært borti noen sinne. Hvis jeg hadde vært litt tøff hadde jeg kanskje sendt dem en mail, men i stedet klager jeg over det her på bloggen. Jeg er tross alt norsk. Dessuten er dette for å informere deg, kjære leser, om virkeligheten.

Så, hvordan er magefølelsen?

DETTE BLIR ULTRAFETT! Jeg gleder meg til å få en kulturopplevelse utenom det vanlige med klassisk dansk rollespill, nye opplevelser som inluderer fantasylaiv, slosselaiv og EKTE alkohol på laiv. Dessuten gleder meg også til å spille en sinnsyk og fanatisk religiøs nonne på slagmarken.

LES OGSÅ DEL 2 AV DENNE BLOGGSERIEN «RAPPORT FRA KRIGSLIVE» HER. 

Yiha!
Yiha!

6 kommentarer til «Ane tar ansvar, drar på Fantasylaiv»

 1. Det här glädjer jag blir till att göra mer om!

  Btw, lite kamperfarenhet har du ju genom Eventyrspill, frågan är om att ha bankat 9åringar tidigare kommer vara till någon som helst hjälp.

  Jag har en ett harnesk du får låna om du vill. 😉

  1. Jeg lover å skrive mer altså. Det tar bare litt tid å komme i gang med de der kostymegreiene… Når det gjelder kamt så tror jeg kanskje danskene slår hardere enn barna på Eventyrspill, men det kan jo hende jeg tar feil.

   Hva er et harnesk?

   Hilsen Fantasy-nooben.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.