Overlevelsesguide – Sverige

Vi har reist til Sverige så du slipper å gjøre det samme. Neida. Joda. Neida.

Kort om landet Sverige
Sverige er et land som ligger like øst for Norge. I gamle dager pleide de å eie oss (det var noe greier med Danmark og en krig hvor Danmark tapte og de måtte gi oss bort). Uansett har vi den dag i dag et godt forhold til våre naboer, og turen vår kan regnes som en diplomatisk handling for å bygge opp under dette forholdet.

Nøkkelfakta om Sverige
BNP per kapita: 67% av Norge (2005-tall)
Årlige mord per kapita: 143% av Norge (2005-tall)

Konklusjon: Sverige er et fattig og farlig land.

Del 1: Hvordan overleve turen til Sverige
Det er mange måter å komme seg til landet i øst. De mest konvensjonelle er sannsynligvis fly, bil, buss og tog.

Vi valgte å reise med tog. Det bør ikke du velge. Tog i Sverige er tydeligvis en dødsfelle av uante dimensjoner. Reisen vår til Stockholm ble forsinket med en time. Vi trodde det bare var signalfeil, sånn som det pleier å være i Norge, men neida. I Sverige skal de visst ha så høye tog at de velter titt og ofte. Ihvertfall denne ene dagen. Det var riktignok ikke vårt tog som veltet, men på generelt grunnlag mener vi det er rett å si at Sverige er et farlig land å kjøre tog i. Og dette var ikke den eneste kjeppen Svenska järnvägar skulle stikke i hjulene våre.

Da vi skulle hjem igjen etter turen du snart skal få lese om hadde nemlig hele tognettet i Sverige begynt å brenne. Eller noe sånt. Vi fikk inne spesielt mye informasjon om hva som skjedde, vi bare registrerte at på grunn av brann var alle mennesker samlet inne på stasjonen så det var umulig å komme seg rundt, og alle tog var forsinket. Dette var spesielt irriterende fordi vi nettopp hadde betalt obskøne mengder penger for en taxi for å rekke toget, som nå altså var forsinket. I tillegg var det dritkaldt.

Brann på Stockholm C
Bilde: Ane

Det eneste positive med all ventingen på toget vårt var at vi rakk å bruke opp de svenske pengene våre på cheeseburgere.

Burgersatan.
Bilde: Ane

Moral: Skal du reise til Sverige er sannsynligheten for å dø av brann, tyngdekraft eller kjedsomhet mindre om du tar fly. Går flyet via København og er med SAS får du i tillegg 1200 bonus miles hver vei hos Aegean.

Apropos: Det er ekstremt viktig at du forbereder deg godt på at alt tar lang tid og at du må sitte veldig mye på tog. Vi løste dette med store mengder Buffy – the vampire slayer. Vi hadde dansk tekst for anledningen, slik at vi kunne huske på at det fins skandinaviske land som ikke er helt sinnsyke.

Buffy: Vampyrenes Skræk
Bilde: Ane

Del 2: Hvordan overleve i Sverige når du først har kommet frem
Tilsynelatende er Sverige et land som ligner mye på Norge, for eksempel klimamessig. Men det er en stor forskjell: det er fullt av svensker. Svensker er et kjent konsept her i Norge, i og med at de strømmer til oss som mygg mot en lyspære som brenner på olje fra nordsjøen.

Da vi kom til Stockholm måtte vi ta oss ut til våre venner som angivelig bodde «ikke så langt utenfor sentrum». DETTE VAR EN LØGN. Hvis en svenske forteller deg at de bor i nærheten av noe, IKKE TRO PÅ DEM. Det å reise 30 minutter med pändeltog fra sentrum er pr. definisjon IKKE i nærheten. Ting som er i nærheten er for eksemepel Grünerløkka i forhold til Majorstua. Det er IKKE Frognerseteren i forhold til Jernbanetorget. Eller Drammen i forhold til Oslo. Eller det stedet i Sverige vi skulle i forhold til Stockholm. Her er en figur våre svenske lesere kan bruke for å lære et og annet om avstander:

Figur 1: Sammenligning av noen avstander
Hentet fra Scientific American

En ting ikke alle vet er at det er livsfarlig å kjøre heis i Sverige. Eller HISS. Som svenskene sier. Ane var for eksempel ikke klar over denne livsfaren. Som en del av sikkerhetsbriefingen på pändeltoget retning MÄRSTA ut til UPPLANDS VÄSBY (vi finner ikke på disse stedsnavnene, vi sverger) tegnet Magnar et bilde av hvilken situasjon som kan oppstå om du kjører heis i Sverige sammen med en søppelkasse.

Dette venter deg om du noen gang drar til Sverige
Illustrasjon: Magnar Grønvik Müller

Du tror kanskje at dette bildet er en grov overdrivelse av hvor farlig heiser er i Sverige. Det trodde Ane også. Men da vi ankom UPPLANDS VÄSBY var noe av det første som møtte oss nettopp en slik livsfarlig HISS.

Akta dig för hissen, Ane!

I Sverige har de ikke oljepenger, og derfor kan de ikke kjøpe indre dører til heisene sine. Vi foreslår at neste års TV-aksjon går til å bote på dette problemet, vi har fortsatt til gode å finne en heis uten sinnsyk klämrisk.

På lørdagen måtte vi trosse klämriskfarene og reise inn til Stockholm igjen. Det var sinnsykt langt frem og tilbake, men vi måtte dra til et sted som heter Systembolaget. Det er sånn som Vinmonopolet i Norge. Du syns kanskje det er irriterende nok at du må til Vinmonopolet for å skaffe deg enkelte drikkevarer i Norge, men i Sverige er situasjonen mye verre. I Sverige er nemlig butikkølen begrenset til 3,5%. Alle som noen gang frivillig har kjøpt en Hansa 365 kan rekke hånda i været. Hvis du derimot bare har blitt lurt av det forvekslbare designet er det greit.

NEI! Dere teller IKKE!

Hvor var vi?

Til alt overmål kaller svenskene butikkølen sin for «folköl», som om det noen gang var noe folkelig ved å ikke kunne drikke seg full. Man er med andre ord er enda mer avhengige av Systembolaget i Sverige enn vi er av Vinmonopolet i Norge.

«Vel og bra,» tenker kanskje du. «Da får dere bare dra til Systembolaget, no stress det.» HADDE TING BARE VÆRT SÅ ENKELT. Sverige er som tidligere nevnt et fattig land. Vi har allerede skrevet om heiser uten adekvate dørløsninger, her kommer det andre tegnet på at svenskene trenger vår hjelp: Det dannes rasjoneringskøer utenfor Systembolaget, og det må ansettes tjenestemenn for å holde de store folkemassene som strømmer til i sjakk.

Stockholm: 17. november 2012
Foto: Ane

Seriøst. Først setter de grensa enda lavere enn vi gjør i Norske butikker, og så skal de la vær å åpne nok utsalgssteder til folk som vil ha det litt gøy? At det dannes køer utenfor systembolaget er i seg selv et paradoks, gitt Sveriges ekstremt høye konsentrasjon av nykterister. Det er folk som ikke drikker alkohol, vi kommer tilbake til dette, men ville bruke det som illustrasjon på hvor begredelig situasjonen er. Det er skikkelig kjipt og kaldt å stå i kø bare for å få alkohol, og de hadde ikke en gang satt opp varmelamper eller stilt med livemusikk for å holde humøret oppe.

Del 3: Hvordan overleve fest med svensker
Anledninger for turen vår var å besøke svenske venner. De arrangerte «American High School Party». Det er visst ganske vanlig med slike kostymefester i Sverige, noe som kanskje kan bety at det er håp for folkeslaget likevel. Amerikanske high school-filmer er tross alt en kategori som innebefatter klassikere som «Bring it On», «Saved» og ikke minst «Mean Girls».

Vi dro til festen med følgende motivasjon:

Lett.

For å vinne festen stilte vi med et par flasker cava, øl fra Brooklyn Brewery og en aldri så liten flaske Pernod. Vi valgte å kle oss ut som medlemmer av subkulturen som er aller flinkest til å føle seg bedre enn andre mennesker: Unge pønkere.

Festen gikk omtrent slik for seg:

Magnar sovnet i det de søte jentene begynte å dra fra festen…
Foto: Johannes Axner
Målfoto av at Ane vinner festen etter at Magnar har lagt inn årene.
Foto: Johannes Axner

Det tredje største problemet i Sverige (etter livsfarlige heiser og tog som velter eller brenner opp) er hvor mange mennesker som lider under selvpåført avhold fra alkohol og/eller kjøtt. Dette er et større problem enn mange forstår, og det gir ikke bare utslag i form av et ikke-bærekraftig milkshake-konsum. Nei. Avholdenheten er i dag den største trusselen mot stabile og gode diplomatiske relasjoner på tvers av landegrensen mellom Norge og Sverige. Mye større enn Christer Sjögren og Carola noen gang har vært.

Svensker og selvpåførte handikap.
Illustrasjon: American Journal of Psychology

Nyere forskning viser at det er 70% vanskeligere å innlede roting med mennesker i den gule boblen. Sunt bondevett forteller oss at det er nærmest håpløst å skulle bygge et langvarig forhold til noen i den blå boblen. Dere skjønner selv hvordan det kommer til å gå for norsk-svensk diplomati om det grå feltet fortsetter å vokse.

På tross av mange problemer i det svenske samfunnet, vil vi hente frem en liten solskinnshistorie helt til slutt. Selv om han IKKE UNDER NOEN OMSTENDIGHET bor i nærheten av Stockholm, var vår venn Johannes Axner upåklagelig verkskap under hele oppholdet. I tillegg hadde han en ganske fet fest. Vi gleder oss til å komme tilbake og feste med han igjen, og håper ikke det skjer noe med han innen den tid. Vi kan ikke love at vi er der for å redde han fra HISSEN hver gang:

Johannes unnslipper heisdøden med et nødskrik.
Foto: Magnar

Bonus til deg som har lest masse tekst: Masse bilder av klämrisk.

KLÄMRISK
MERA KLÄMRISK
Ok dere skjønner tegninga.

3 kommentarer til «Overlevelsesguide – Sverige»

 1. Kort överlevnadsguide för norge:

  Jag åkte till Oslo för att besöka lajvfestivalen Grenselandet. Nedan följer en förkortad version av mina erfarenheter.

  1. Tidsangivelser i Norge

  Vart vi än skulle sa alla norrmän att det bara var 10 minuter bort.
  «Restaurangen? Bara 10 minuter (i verkligheten: 35 min)», «Uttagsautomat? (eller som det heter i Norge: Minibank), bara 10 minuter bort (i verkligheten 18 minuter)»
  Erlend och Martin bodde bara 10 minuter från varandra, respektive 10 minuter från centralstationen, respektive 10 minuter från lajvfestivalen. Jag började ana ett mönster…
  Min värd för helgen var Erlend som verkade mer pålitlig än de andra norrmännen då han gav den mer exakta tidsangivelsen 7 minuter hem till sig. Det visade sig dock att jag hade blivit lurad. Erlend som är van att handskas med internationella besökare hade insett att vi redan hade genomskådat den norska traditionen att säga 10 minuter och bytte rakt av ut den till sju minuter vart vi än skulle för att låta mer trovärdig.
  Slutsats: Trots en påstått god uppfattning av avstånd i Norge kan de inte bedöma transporttider.

  2. När jag tog time out från festivalen på lördagkvällen ville jag dricka öl och ta det lugnt. Döm av min förvåning när ingenting alkoholhaltigt såldes efter kl 18.00 på kvällen. I affärerna hade de låst in den hylla som jag antog innehöll folköl och det enda som fanns att köpa var alkoholfri öl. Förpackningarna med öl var inspärrade bakom en rullgardin av metall och bad om att bli befriade, men det fanns inget jag kunde göra.
  Slutsats: Även om man bara kan köpa folköl i mataffärerna i Sverige så är det bättre än att bara kunna få tag på öl som smakar mineralvatten.

  3. Kör inte bil i Oslo. Nej förresten, kör inte bil i Norge över huvud taget. För att vara en rik oljenation har de ett av de mest eftersatta vägnät jag någonsin har skådat. «Kreativa lösningar» tycks ha varit ledstjärna istället för funktionalitet. Vad sägs om en rondell som är fyrkantig med det uttallade yftet att vara så krånglig att köra i att trafikanter ska ta andra vägar? Eller bommar uppsatta på slumpvisa vägar i Oslo så att man måste köra runt halva staden för att komma fram?

  Tack för en kul bloggpost! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.