På tirsdag ble jeg forsøkt rekruttert til et pyramidespill

Mandag fikk jeg en telefon sent på kvelden fra en venn som skal forbli anonym. Han hadde et «forretningsforslag» til meg.

Venn: Seriøst, jeg tror du kan passe kjempegodt inn i teamet vårt!

Ane: Ok… Kan du forklare litt mer?

Venn: det er en skikkelig spennende investeringsmulighet som kan gi avkastning på sikt.

Ane: ER DETTE ET PYRAMIDESPILL?

Venn: haha, nei.

Jeg dro på møte. Og vet dere hva? DET VAR ET PYRAMIDESPILL!

Pyramidespill (som er ulovlig) fungerer sånn at deltakerne betaler penger oppover i systemet for å være med på leken. Da får du rett til å få andre til å gi penger oppover i systemet, gjennom deg, og du får en andel av det som sendes oppover. I teorien kommer det mer og mer penger oppover i systemet og rekrutterer du mange under deg kan du tjene penger på alle de rekrutterer også, ut i evigheten. Modellen krever eksponsensiell vekst for å lykkes, og det skjønner man kanskje når man tenker seg litt om at har begrenset levetid her på jorda. Vi nordmenn ble kjent med dette fenomenet da the 5 percent community gjorde inntog her i landet.

Så, da pyramidespill ble ulovlig, dukket det opp noe som heter Multilevel Marketing, også kjent som MLM. Det var dette jeg skulle få være med på. Hvis jeg ble med, og var veldig flink, kunne jeg faktisk tjene så mye som 100 000 kr i måneden! Og denne inntekten ville bare vare og vare, så jeg kunne trekke meg tilbake og slappe av mens selskapet gjorde jobben for meg. Alt jeg trengte å gjøre var å selge litt kaffe til noen folk. Og få dem til å selge litt kaffe videre. Og rekruttere inn noen folk som kunne selge litt kaffe de og. Etter det ville det gå av seg selv.

Men.. hva er MLM?

Jeg fikk litt hjelp av internett til å finne ut av dette. Multilevel Marketing er et konsept som fungerer omtrent sånn: alle mennesker har et nettverk. I stedet for å bruke såkalte fordyrende mellomledd, butikker, er teorien at man i stedet kan markedsføre i sine egne sosiale nettverk og ta profitten selv. Så langt tenker du kanskje «ja, det høres fornuftig ut». Det er ikke fornuftig. Jeg skal forklare.

Som en del av en MLM går du inn som distributør av et produkt. Dette produktet kjøper du, og reklamerer og selger videre til folk du kjenner. Du skal deretter få dine venner til å selge produktet videre til andre de kjenner, mot for eksempel gratis varer – og du får en del av profitten. Du skal også rekruttere andre distributører, som jobber under deg med å selge produktet til sine venner. Du får inntekter fra salgene dine, og salgene til distributørene du rekrutterer, og fra salgene til deres underdistributører, og fra distributørene de rekrutterer inn i evigheten. Til slutt kan du lene deg tilbake med unlimited cashflow uten å løfte en finger fordi du har masse distributører under deg. Høres det kjent ut?

Men vent… Var ikke poenget å kutte mellomledd? Hva.. Paradoks.. Hodet mitt..

Jeg fikk en informasjonsbrosjyre som skulle forklare meg hvordan dette foregår. Den var ganske selvforklarende, her er en kort oppsummering:

 

 

Nå skal jeg presentere noen store problemer med MLM:

1. Den uendelige kjeden av selgere som rekrutterer selgere
Ved å skape insentiver for å rekruttere selgere som igjen skal rekruttere selgere som skal rekruttere selgere skaper man et infinitum – en evigvarende rekke. I et marked vil rekken stoppe når markedet er mettet, og sjansen for å tjene penger minker raskt nedover i hierarkiet. I praksis fører dette til at det er de som sitter på toppen av pyramiden som tjener penger, mens jo lenger ned i distributørkjeden du befinner deg, så smalerer er sjansene dine.

2. Du stiger i systemet og øker profitten ved å rekruttere
Dette er omtrent definisjonen på et pyramidespill. Du tjener penger på å fange andre inn i spillet, og må gjøre dette for å tjene inn det du selv har investert.

3. Du må betale for å være med
HALLO!! «Kjøp dette for å tjene mer senere.» Det kan for eksempel være en eller to kaffemaskiner som du kan reklamere for kaffeabonnementene du skal selge med. Pengene går til de som rekrutterer deg, og de som rekrutterte dem, og de som rekrutterte dem, og de som startet hele dritten (hvis du lurte).

4. Du tjener mer på å rekruttere andre enn på å faktisk selge produktet
Insentivene i bedriften handler ikke om å selge det inntektsbringende produktet, men å rekruttere flere mennesker som kan selge det inntektsbringende produktet. Ser du problemet? Dette er ikke bærekraftig. Men de på toppen tjener penger på deg (se punkt 3).

5. Antall ledd oppover i organisasjonen som tar ut kommisjon overstiger 5, det magiske tallet
5 ledd er et magisk tall. Med mer enn 5 ledd blir profittmarginene nedover i stystemet så små at det er ekstremt vanskelig å faktisk tjene penger. Men var ikke ideen i utgangspunktet å lage mindre enn 5 ledd? Det var det de sa til meg, i alle fall. Men i virkeligheten får man en uendelig rekke ledd med folk som suger ut profitten av det du selger.

6. Ryktet ditt blir ødelagt for evig og alltid
Sosialt selvmord får en helt ny betydning. Seriøst, vil du være han fyren som lurte alle vennene dine inn i et pyramidespill? Eller som solgte masse dritt til dem? Eller ga alle en dårlig lotion i julegave som du kjøpte av deg selv og fikk 3 % tilbake i gevinst? Neppe.

Deg: JEG ER KUL OG SKAL TJENE PENGER!

Vennene dine: Du suger….

MEN JEG HAR ET UBESVART SPØRSMÅL:

Jeg viser til tidligere dialog: «Seriøst, jeg tror du kan passe kjempegodt inn i temaet vårt!». HVORFOR? HVORFOR MEG?HVORFOR TROR DU JEG VIL VÆRE MED PÅ DETTE? Jeg må gå i meg selv og tenke gjennom imaget mitt.

Sadface 🙁

 

2 kommentarer til «På tirsdag ble jeg forsøkt rekruttert til et pyramidespill»

  1. Hvordan kan jeg få en fot innenfor dette? Så lenge jeg klarer å rekruttere et neste ledd er jeg jo home safe og har en evig tilgang på cash uten å løfte en finger! Tror dette er bransjen for meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.